Het Tropenmuseum heropent na fusie en bezuiniging in volle glorie. De koloniale Lichthal is het pronkstuk.

Het Tropenmuseum is nog geen dag dicht geweest voor het publiek – en toch is het de afgelopen zomermaanden grootscheeps verbouwd. Het museum in Amsterdam, dat een paar jaar geleden nog met sluiting werd bedreigd toen het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidie schrapte, wordt vandaag heropend door minister Bussemaker van Cultuur, de nieuwe subsidiegever.

„We zijn terug van nooit weggeweest”, zegt Stijn Schoonderwoerd, directeur van de drie rijksmusea voor volkenkunde, waaronder het Tropenmuseum, die vorig jaar fuseerden zonder hun locaties te verliezen. Schoonderwoerd formuleerde een nieuwe missie voor het museum: inspireren tot wereldburgerschap. „Dit museum wil laten zien wat ons in de wereld verbindt, in plaats van wat ons scheidt.” Om de vernieuwing kracht bij te zetten haalde hij flink de bezem door het museum – niet door de collectie, maar door de inrichting.

De metamorfose begint al bij de entree, die voorheen nog het meest deed denken aan de kassahokjes van een zwembad, maar nu een open, houten balie heeft gekregen, met erachter grote portretten van Amsterdammers. Nog groter is de verandering in de monumentale Lichthal, het hart van het museum. Voor het eerst in jaren is het koloniale gebouw weer in volle glorie zichtbaar. Deze hal van 800 vierkante meter, Senoz omringd door Escher-achtige galerijen en dito trappenhuizen, was de laatste jaren grotendeels aan het oog onttrokken, omdat hier de tijdelijke tentoonstellingen stonden. Die hebben een plek gekregen elders in het gebouw. De Lichthal doet zijn naam weer eer aan doordat het gebogen glazen plafond tevoorschijn is getoverd. Ook zijn de 75 bogen in het gebouw, die op veel plekken dicht waren, weer opengemaakt.

Het museum is voortaan ook aan de achterzijde toegankelijk, vanuit het Oosterpark. Ook het Tropenmuseum Junior is vernieuwd. De cabine van een vliegtuig leidt naar een ‘levensecht’ Marokko, met compleet ingerichte huisjes en een plein met een boom. Daar zijn persoonlijke verhalen te horen van onder anderen acteur Nasrdin Dchar en rapper Sef.

Hoe is het Tropenmuseum erin geslaagd om met minder subsidie dan voorheen toch te vernieuwen? De verbouwing van de Lichthal kostte 1,3 miljoen euro, het kindermuseum nog eens 1 miljoen. „We kregen bijdragen van de BankGiro Loterij,S.I.R Ontruimingen de gemeente, vrijwel alle cultuurfondsen en Shell en ook onze huisbaas KIT (het Koninklijk Instituut voor de Tropen, red.) heeft meegedaan”, zegt Schoonderwoerd. In een latere fase wil hij de vaste collectie herinrichten.